Mousetraprace

THE GREAT MOUSETRAPRACE

Denna sida uppdaterades senast 2011-07-03.

Mousetraprace 1982 Mousetraprace 1983 Mousetraprace 1984 Mousetraprace 1985 Mousetraprace 1986

Bilden ovan är från den första omgången av The Great Mousetraprace i Luleå 1982. Observera domarens overall modell "Flygvapnet sommarställ" - den kom ett kort tag senare att färgas vinröd och utgjorde förlaga till de overaller som sedermera blev legio för teknologerna vid LuTH Maskinsektionen...

The Great Mousetraprace är en tävling som har sitt ursprung i USA. När jag gick 4-årig teknisk på John Ericssonsskolan i Östersund under 1970-talet fick jag klart för mig att tävlingen också hade genomförts en gång vid denna skola i Sverige - oklart när, men en inte alltför djärv gissning är att det skedde någon gång på 1960-talet. I vilket fall fanns ett av tävlingsekipagen kvar från den tiden - tyvärr har jag ingen riktigt bra bild på konstruktionen, men så här såg den i vilket fall ut:

Som kanske framgår av bilden så var principen att driva ett fordon framåt med hjälp av en råttfälla. Genealiskt! Råttfällebilen från tävlingen på "John Eric" låg undanstoppad i en låda nere på Elevkåren. Konstruktionen fascinerade mig, men jag insåg att det fanns mycket att göra för att förbättra dess egenskaper - den var alldeles för tung i förhållande till den kraft som råttfällan gav och dessutom var friktionen på diverse ställen inte av denna värld.

Nåvälan, jag lyckades på något underligt sätt få med mig denna råttfällebil upp till Tekniska Högskolan i Luleå när jag påbörjade mina "studier" där 1981. Sedan hände väldigt mycket på kort tid. Inte minst bildade vi Dephaektföreningen. Efter genomförd Vinterbal i början av 1982 stod det klart att någonting mer måste hända. Då kom idén upp att genomföra ett råttfällerace på LuTH.

I samma veva hade vi blivit inspirerade av andra skolors skyddshelgon och fick för oss att lansera Stålmannen som Maskinsektionens skyddshelgon. Vi var till och med ned till Stockholm och förhandlade oss till rättigheterna att få använda Stålmannen i detta syfte. SEMIC press gav oss en mängd Stålmannenprylar att locka anhängare med. Just Stålmannen tyckte vi skulle passa bra för Maskinsektionen i Luleå - ni vet SSAB, Stålverk 80, Stålmannens hemvist i Nordpolen, ja allt det där... Läs mer här!

Så i ett samarbete mellan Dephaektföreningen och Maskinsektionen beslöts att genomföra "The Great Mousetraprace". Med hjälp av min ständige följeslagare Jan "Hubert" Rydén (jag känner det som att vi var dåtidens "Svennis" och Tord Grip - och jag då i rollen som trunkbärare Grip) utarbetades lämpliga regler för tävlingen, dessutom togs ett diplom fram:

Vi satte tävlingsdatumet till den onsdagen den 12 maj 1982. Att det blev en onsdag har sin förklaring i att teknologerna vid LuTH normalt var lediga onsdagar för att bedriva studier och genomföra laborationer. Dessutom skulle högskolans 10-års jubileum med tillhörande Kårtege firas lördagen den 15 maj 1982 - något vi också var högst delaktiga i (inte minst i inspelningen av den oförglömliga filmen Dephormation)...

Och hur funkar då en råttfällebil? Principen förklarades i tidningen KårsOrdet några år senare, men var naturligtvis allmängiltig redan våren 1982:

    Nu väntade vi bara på att lag skulle anmäla sig...

Gå till någon av sidorna för de genomföra tävlingarna (som jag just nu har hyfsad koll på) för att se hur det gick:

Mousetraprace 1982 Mousetraprace 1983 Mousetraprace 1984 Mousetraprace 1985 Mousetraprace 1986

...eller klicka Dig vidare till andra sidor:

Home Egypten Nollningen Gotland 1981 P5 Älvläger 1979 Mousetraprace LuTH Minireunion 2008 Folkets Hus 1981 Gribbylund Rebecka tar studenten Christoffer tar studenten Sova eller inte sova? Konsten att släppa en fis... Titan vs Titanic Storhogna Grytö Illustrerade Klassiker Rickard 60 år

Ansvarig för denna sida är Rickard O. Lindström.