Folkets Hus 1981

Denna sida uppdaterades senast 2012-01-27. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

När jag våren 1981 var i behov av ett jobb för ett kortare tag, så tog min mor sig en funderare var något sådant kunde tänkas erbjudas i Östersund. Hon kom fram till att det Folkets Hus som var under uppbyggnad i staden - som ersättning för det Folkets Park som brann ner några år tidigare - kanske behövde hjälp inför den stundande invigningen. Så jag åkte dit och frågade var jag kunde hitta rätt på chefen. "Där borta", blev svaret och någon pekade ut en skäggig person. Det visade sig vara Tord Andnor. Jag frågade om han hade något jobb att erbjuda. "När kan Du börja?" frågade han. "Nu", sa jag och tog av mig jackan. Och då skrattade han och gav mig jobb som vaktmästare på stående fot. Så lätt gick det att få jobb 1981.

Jag fick snabbt väldigt trevliga arbetskamrater - bl a bergsklättraren Frans Fischer, snyggsnygga Lena Bergholm (mitt span från gymnasiet) och kexätaren Ove. Vi hade superkul tillsammans, men det var bråda tider. Till helgen skulle Gunnar Sträng komma och tala vid den officiella invigningen. Inför detta tillfälle hade en skräddarsydd talarstol tagits fram, detta med utgångspunkt i ett "klagobrev" från 1969 där vår dåvarande finansminister låtit klarlägga hur en riktig talarstol skall vara utformad.

  Inför invigningen hade vi låtit installera ett par videokameror. I och för sig ingen revolutionerande år 1981, men heller inte så där jättevanligt förekommande.

Videosystemet var av typ UMATIC. Närmast att betrakta som ett proffssystem vid den tidpunkten. Svart/vitt och inspelning på stora rullband.

En kamera var fast installerad och riktad mot stora scenen inne i den största lokalen Joe Hill inne på nya Folkets Hus. En andra kamera var mobil. Finessen var att det gick att mixa inspelning med de två kamerorna direkt under inspelning.

Vi lät spela in Gunnar Strängs invigningstal i den nya fina talarstolen. Jag hade god nytta av min erfarenhet av UMATIC-inspleningar, inte minst från min egne 20-årsfest (ett band som jag saknar, men kanske ändå inte)...

Några veckor efter invigningen hade vi ordnat en häftig konsert med Ebba Grön och Dag Vag. Då jag frågade grabbarna i banden om det var okey att spela in konserten så fick jag inte direkt någon positiv respons från Thåström, men Stig Vig hade ingenting emot att vi gjorde vår inspelning - bara vi inte nyttjade materialet kommersiellt. Och eftersom det på intet sätt fanns sådana baktankar, gav även Thåström med sig. Så jag spelade in hela konserten - helt fantastiskt!

Problemet var att videobandet tog slut i takt med alla de extranummer som gavs till en entusiastisk publik. Vad göra? Jamen, jag tar det där bandet med Gunnar Sträng - tänkte jag. Vid det här laget måste väl alla som är intresserade ha sett den där invigningen med finansministern. Sagt och gjort. Jag spelade över Gunnar Sträng med en rejäl dos Ebba Grön...

Tord Andnor blev inte glad... Men å andra sidan - har han kvar de där banden med Dag Vag och Ebba Grön så tror jag de idag betingar ett högre värde än invigningstalet med Gunnar Sträng. Undrar faktiskt om de verkligen finns kvar? Jag vill minnas att den där inspelningen blev riktigt bra - trots amatörmixningen...

Stig Vig - vila i frid!

 

PS. Tidningsurklippen är klickbara för större text. DS