Titan vs Titanic

Denna sida uppdaterades 2012-04-15. Ansvarig för denna websida är Rickard O. Lindström

Idag är det exakt 100 år sedan Titanic gick under i Nordatlanten efter att ha kört på ett isberg. Jag har, precis som så många andra, fascinerats av denna historia. Vet inte hur många böcker jag plöjt igenom, men min bokhylla innehåller åtminstone ett tiotal. Av de många mytomspunna historierna om Titanic är historien om Titan den jag har haft svårast att ta till mig. Historien är ju känd sedan gammalt, men för de som inte känner till den så delar jag gärna med mig...

Futility or The Wreck of the Titan är en novell från 1898 skriven av Morgan Robertson, publicerad av M.F. Mansfield i New York. Novellen berättar om oceanångaren Titan, som sjunker i Nordatlanten efter att ha kört på ett isberg. Titan och dess förlisning har skrämmande likheter med verklighetens passagerarfartyg RMS Titanic, som sjönk fjorton år senare. Novellen återutgavs 1912 efter att Titanic hade förlist och den var då marginellt tillrättalagd (dock till det sämre). I senare utgåvor synes utgåvorna från 1898 och 1912 ha blandats ihop. 

Trots att romanen skrevs före att den ”olympiska klassen” med Titanic ens hade utformats, finns det några anmärkningsvärda likheter mellan de fiktiva och verkliga motsvarigheterna. Liksom Titanic sjönk det fiktiva fartyget Titan i april i norra Atlanten, och det fanns inte heller tillräckligt livbåtar för passagerarna. Det finns också likheter mellan storleken (800 fot lång för Titan jämfört med 882 fot och 9 tum längd för Titanic), marschhastigheten (25 knop för Titan, 21 knop för Titanic) och fartygens livräddningsutrustning.

Utöver namnet så är likheterna mellan Titanic och det fiktiva fartyget Titan flera:

 • Båda fartygen beskrivs som "osänkbara"

 • Titanic var världens största lyxkryssare (882 fot och med ett deplacement på 66.000 ton) och en gång beskrivet som praktiskt taget "osänkbart".

 • Titan var den största flytande farkosten i världen och det största av mänskliga verk (800 fot och med ett deplacement på 45.000 ton) ansedd som "osänkbar".

 • Brist på livbåtar
  • Titanic hade endast 20 livbåtar, vara 4 var fällbara räddningsbåtar av typ Engelhardt, mindre än hälften av antalet som krävdes för hennes passagerarkapacitet på 3000.
  • Titan hade endast 24 livbåtar – "så få som lagen tillåter" – mindre än hälften av antalet som krävdes för hennes passagerarkapacitet om 3000.
 • Kolliderat med ett isberg
  • Titanic framdrevs för fort i en hastighet av 22 ½ knop när hon slog emot ett isberg på styrbords sida på natten den 14 april 1912 i de norra Atlanten 400 miles från Newfoundland.
  • Även Titan körde emot ett isberg med styrbords sida i 25 knop en natt i april i norra Atlanten 400 miles från Newfoundland (Terranova)
 • Förlisning
  • Det osänkbara Titanic sjönk och mer än hälften av hennes 2200 passagerare dog.
  • Det oförstörbara Titan sjönk också och mer än hälften av hennes 2500 passagerare drunknade.
  • Titanic gick ner med fören först, Titan kantrade faktiskt innan det sjönk.

 

Datum

1898 (datum för novellen)

1912 (datum för tragedin)

Namn

Titan

Titanic

Katastrofområde

Nordatlanten

Nordatlanten

Rutt

USA till Storbritannien

(New York – Liverpool)

Storbritannien till USA

(Southampton – New York)

Resa

Den tredje någonsin

Jungfrufärd

Orsak till förlisning

Kollision med ett isberg

Hög hastighet

För få livbåtar (“så få som lagen tillät”)

Kollision med ett isberg

Hög hastighet

För få livbåtar (“så få som reglerna i Board of Trade tillät”)

Tidpunkt

April, under natten

Kollision den 14 april, klockan 23.40 på kvällen

Skeppet kallades

Världens största flytande farkost

Det största av mänskliga verk

Världens största flytande farkost

Ett under av sin tid

Osänkbart

 

 

Titan 1898 Utgåva

Titanic

Längd i fot

800

880

Vattentäta skott

15

9

Vikt i ton

45.000

46.328

Deplacement

45.000

66.000

Hästkrafter

40.000

45.000

Propellrar

3

3

Vad handlar då novellen om?

Den första halvan av The Wreck of the Titan introducerar hjälten, John Rowland. Rowland är en utskämd f d officer i US Navy, som nu är en alkoholist och som sjunkit till de lägsta nivåerna i samhället. Efter avskedet från marinen arbetar han nu som jungman på Titan.

Något innan halvvägs i novellen träffar fartyget isberget, det kantrar och sjunker. Den andra halvan av novellen följer Rowland, efter att han har räddat den unga dottern till en före detta älskarinna genom att hoppa upp på isberget tillsammans med henne. Efter ett antal äventyr, där han bl a slåss med en isbjörn (en fight som orsakar varaktiga fysiska funktionshinder på grund av de skador han ådrog sig i kampen) och hittar en livbåt spolas upp på isberget, blir han så småningom räddad av en förbipasserande fartyg. Vid hemkomsten övervinner han sitt beroende och under flera år arbetar han sig upp till ett lukrativt jobb inom staten som gör att han kan återställa sin tidigare inkomst och ställning i samhället. I de sista raderna i historien får han ett meddelande från sin tidigare älskarinna, där hon vädjar till honom att besöka henne och hennes dotter.

Läs gärna mer av det Morgan Robertson skrivit - han har förebådat även annat intressant. Och haft rätt!

 

ÅTER TILL FÖRSTA SIDAN