Biätare

Denna sida uppdaterades senast 2015-07-11. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Fotografiet Man kan nästan känna lite av abstinens när det inte dyker upp några nya fåglar att "kryssa". Och 2015 är ett sådant år. Så när det dyker upp ett gäng Biätare på Öland - och som dessutom bestämmer sig för att häcka - så är det ett givet beslut att ta sig ner till Södra Lunden i Ottenby för att få en skymt av dessa rariteter. Självklart vill man komma nära inpå de små liven för att få riktigt fina fotografier, men samtidigt måste man respektera att inte störa dem vid deras häckningsplatser. Så det blir ett foto på avstånd.  Detta foto taget den 6 juli 2015.

 

Biätare  (Merops  apiaster) är en slank och färggrann fågel som tillhör familjen biätare (Meropidae).

Biätaren blir upp till 27–29 centimeter lång, inklusive de två långa mellersta stjärtfjädrarna. Den har bruna och gula delar på ovansidan, gröna vingar och svart näbb. Könen är lika. Lätet är ett drillande ljud.

Den häckar i södra Europa och i delar av norra Afrika och västra Indien. Den är flyttfågel och övervintrar i tropiska Afrika (eller nordvästra Indien för asiatiska fåglar. Den förekommer ibland på våren norr om sitt egentliga utbredningsområde och kan emellanåt häcka i nordvästra Europa. Den har häckat i Sverige enstaka gånger.

Den häckar i öppna landskap i varmt klimat. Den äter mestadels insekter, särskilt bin och getingar, vilka den fångar i luften. Innan den äter dem får den bort gadden genom att upprepade gånger slå insekten mot en hård yta. Den äter cirka 250 bin om dagen.

Biätare är sociala fåglar som häckar i kolonier på sandbankar, gärna nära flodstränder, ofta i början av maj. De bygger en ganska lång tunnel där den lägger fem–åtta runda vita ägg omkring början av juni. Båda föräldrarna tar hand om äggen, som ruvas i sju dagar.

Biätare har ofta beskrivits som rädda för människor, men nyare observationer har visat att den ofta till synes leker med bilar och ibland följer efter dem. Efter regn kan den hittas närmare människors bostäder, där den letar efter bikupor.

Se även min sida om Nordliga karminbiätare...

Källahttp://sv.wikipedia.org

ÅTER TILL FÅGELSIDAN

ÅTER TILL OINTRES.SE