Vigg

Denna sida uppdaterades senast 2011-01-23. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Fotografiet En underbart vacker & solig vinterdag tog jag mig till vaken vid Luxparkens Marina på Lilla Essingen. Hade egentligen tänkt fota sångsvanar och en brudand, men fick även fina bilder på andra fåglar. T ex Vigg. Detta fotografi taget den 23 januari 2011.

 
 
Vigg  (Aythya fuligula) är en fågel som tillhör gruppen dykänder inom underfamiljen änder.

Viggen är en liten kompakt fågel med ganska lång hals. Dess mest signifikanta drag är tofsen i nacken som är lång och nedhängande på häckande hanar men som är mer eller mindre synlig på båda könen och i alla dräkter. Näbben är kort och bred och blågrå till färgen, bredare mot spetsen som är svart. Fågelns totala längd är mellan 40-47 cm, vingspannet 65-72 cm.

Den adulta hanen har svart huvud, bröst, ovansida och stjärt, medan sidorna, buken och undersidan av vingarna är vita. Ovansidan av handpennor och armpennor är vita med en tydlig svart avslutning som ett streck på vingkanten. Honan är färgad i olika nyanser av brunt, med en jämnt mörkbrun nyans på rygg och huvud och en ljusare brun på sidorna. Honans buk, undersida av vingar och ovansidan av handpennor och armpennor är vita, precis som på hanen.

Ungfåglarna är mattare gråbruna till färgen och påminner annars om honor.

Viggen förekommer i hela Europa, norra Asien och den häckar sällsynt i Nordamerika. Den är i stora delar av sitt utbredningsområde en flyttfågel. I Sverige är den på sommaren vanligast i Norrland och Sveriges östliga delar, men häckar i stort sett i hela landet. På vintern är den härdig och drar sig bara undan isen och den ses ligga i stora flockar så långt norr upp som utanför Florø i Norge.

Vigg nämns första gången i en svensk kontext 1611 av Sigfrid Aron Forsius då arten förmodligen bara fanns etablerad i Bottniska viken eller i landets norra delar. Under de senaste 150 åren har viggens utbredningsområde expanderat kraftigt åt väster och söder. Det dröjde till 1850-talet innan viggen på allvar etablerade sig i södra Sverige. Den riktigt stora ökningen skedde inte förrän in på 1910- och 1920-talet och viggen hade sina absoluta toppnoteringar mellan 1950- till mitten på 1970-talet. Det samlade beståndet av vigg i Sverige beräknas idag vara mellan 40.000 till 60.000 par.

Eftersom viggen är en opportunist när det kommer till val av häckningsbiotop, hittar man den i stora antal på många olika platser. Den häckar ofta i sötvatten som skogssjöar, fjäll- och tundravatten, lugnar åar, eller parkdammar, men den häckar också vid havskuster. De 8 till 10 äggen är grågröna eller blygrå.

Vigg, som kan betyda kil, syftar förmodligen på hanens nacktofs. Dess vetenskapliga namn fuligula betyder sotig.

De första fallen av fågelinfluensaviruset H5N1 upptäcktes på viggar den 28 februari 2006 nära kärnkraftverket i Oskarshamn.

Källa  http://sv.wikipedia.org

ÅTER TILL FÅGELSIDAN

ÅTER TILL OINTRES.SE