Denna sida uppdaterades senast 2010-11-17. Ansvarig för denna websida är Rickard O. Lindström

Jag vet inte om ni någonsin har hört talas om en popgrupp som hette Ubangi, men nu skall jag i vilket fall berätta en rolig liten episod från 1985 när vi arrangerade en konsert med denna kvintett på anrika gamla Kårhuset i Luleå...

Ubangi var en svensk poppgrupp som spelade tillsammans mellan 1982 och 1985. De som lyssnade på Devo (vilket definitivt inte jag gjorde) kände garanterat igen sig när Ubangis musik strömmade ut ur högtalarlådorna.

Men Ubangi var framförallt kända för sina spektakulära och energiska scenframträdanden. Detta hade sin naturliga förklaring i gruppens två karismatiska förgrundsgestalter - Cia Berg och "Orup".

Vid tidpunkten för konserten på Kårhuset var Cia Berg den stora stjärnan. Efter att ha börjat sin karriär på sexkabarén Chat Noir hade hon slagit igenom med dunder och brak som programledare för musikvideoprogrammet Bagen. Hennes stora röda läppar i kombination med en sällsynt stor personlighet, lämnade ingen oberörd.

För oss uppe i Luleå var det självklart att marknadsföra Ubangi med Cia Berg som det stora dragplåstret, men när Orup (som numera knappast behöver någon närmare presentation) blev medveten om detta vid ankomsten till Kårhuset, så blev han minst sagt sur och under någon minut var relationen mellan "bandbokaren" och Orup så frostig att konserten var på vippen att ställas in. Så här i efterhand kan jag förstå Orups reaktion, det var ju säkert han som skrev all musik, men "ingen" visste ju vem han var - så vill man dra folk till konserterna så måste man ju tänka lite kommersiellt...

I vilket fall kom konserten på Kårhuset att bli en stor succé och vi lät ta dit dem ytterligare en gång under 1985 för ett framträdande som inte riktade sig till allmänheten.

Men historien jag tänkte berätta har sin upprinnelse lite tidigare på dagen innan konserten tog sin början. Vi hämtade nämligen upp Ubangi på Kallax flygplats i en stor limousine och förklarade att vi först skulle åka ut till Tekniska Högskolan på Porsön - en bra bit utanför Luleå. Och vi tog "bakvägen" dit. Ubangi upplystes om att vi skulle passera Polcirkeln och de tyckte detta skulle bli spännande.

Till saken hör att vi dagen innan hade åkt 15-20 mil norröver och "lånat" en polcirkelskylt och denna hade vi nu satt upp längs en skogsväg mellan Kallax och Porsön. Dessutom hade vi med roller målat ett brett vitt streck som kom ut från skogen, fortsatte över vägen för att fortsätta ner i diket på andra sidan. Jädrar så mycket vitfärg det gick åt!

Men vi saktade in när vi närmade oss "polcirkeln" och visade Ubangi på hur det ser ut då man passerar Das Polarkreis. Hela gruppen tittade ut genom limousinens svärtade rutor och var förundrade över vad de såg. Det skulle bli något att berätta vid återkomsten till Hufvudstaden...

Men vi hade tänkt skoja till det ytterligare lite grann. Ett koskinn hade spänts över två tvångsinkallade teknologer och den främre hade därutöver försetts med renhorn. Efter polcirkelpassagen upplyste vi Ubangi om att det fanns mycket renar längs vägen. Och plötsligt dök det upp en "ren" som kutade över vägen i maklig lunk. Tyvärr var det någon i Ubangi som var extra uppmärksam och som konstaterade att renen hade jeans. Och därmed var vårt skämt avslöjat. Vi trodde givetvis att de även förstått att The Artic Circle var ett skämt, men då Kårhusets kvällsvärd "Bippan" frågade Orup på nattens efterfest vad han tyckte om polcirkelskämtet så visade det sig att han inte förstått att det var ett skämt... Det tyckte jag var roligt - hämnden är ljuv!

  

På efterfesten (i gott sällskap av ett antal Key Beer) fick jag även chansen att stifta lite närmare bekantskap med 159 cm långa Cia Berg. Suck så fin och charmerande hon var. Där blev man allt lite småkär... Det hela resulterade i en intervju till tidningen KårsOrdet. Någon intervju med Orup blev det inte - så mycket tid stod helt enkelt inte till förfogande...

Ubangi kom endast att ge ut ett par LP-skivor - Oh No, I'm Pregnant! (1982) och Disco Baby (1984). Efter att gruppen upplösts gjorde Orup och Cia ett gemensamt försök i Thereisno Orchestra som verkade under åren 1986-1987. Inte långt senare kom Orups genombrott som soloartist och Cia Berg slog igenom med sin pojkvän Henrik Schyffert i gruppen Whale.

Cia Berg heter idag Cia Soro och bor i Italien. Jag har fått för mig att hon gift sig med nån som har blått prinsblod i ådrorna. Så det är nog kört. Men jag undrar om hon fortfarande åker till Vagnhärad på somrarna och fångar grodor hon vill kyssa?

 

 

ÅTER FÖRSTA SIDAN