Turturduva

Denna sida uppdaterades senast 2012-10-13. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Fotografiet En vacker Turturduva har jag letat efter flera år, men aldrig ens kommit i närheten. De brukar observeras i Sverige varje år, men det hör sannerligen inte till vanligheterna att vi får se någon uppe i våra trakter kring Stockholm. Nu dök det emellertid upp en Turturduva i Östnora i Västerhaninge kommun halvvägs ner mot Nynäshamn. Den hade rapporterats synlig på campingplatsen bland husvagnarna. När jag kom dit hade den skrämts upp i ett träd av en bil, men plötslig vill den picka lite på marken och flög nästan på mig då den satte sig typ 2 meter ifrån. Inte ofta man får backa med sitt objektiv då fåglar skall fotas, men nu blev det definitivt så. Helt orädd för människor. Fotografiet taget den 12 oktober 2012.

 
Turturduva  (Streptopelia turtur) är en fågel som tillhör familjen duvor.

Turturduvan är en ganska liten duva, totallängden är ca 28 cm, vilket är ungefär samma storlek som turkduva och aningen mindre än skogsduva. Fågeln har en rödbrunaktig ovansida med svarta fläckar då varje fjäder är svart i mitten med rödbruna kanter. Huvudet, halsen och bröstet är grått med skiftningar mot himmelsblått. Undersidan är vit eller gråvit och stjärten svart med vita fjäderspetsar. På varje sida av halsen finns ett fält med svart-vita sneda streck. Könen är lika.

Turturduvan häckar i Europa, Asien och norra Afrika. Taxonomi enligt följande:

Turturduva häckar inte i Sverige men observeras då och då i landet, främst i de sydöstra delarna men har varit en tillfällig gäst så långt norrut som Lappland.

Källahttp://sv.wikipedia.org

ÅTER TILL FÅGELSIDAN

ÅTER TILL OINTRES.SE