General Tal visar Merkava Mk III

Denna sida uppdaterades senast 2013-02-04. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström som även tagit samtliga fotografier ©.

Under ett besök i Israel förevisades en svensk delegation stridsvagnen Merkava Mk III av dess upphosman - General Israel Tal - vid detta tillfälle även verkande som biträdande försvarsminister. Den svenska delegationen bestod av Sven Berge (Swedish Armour AB), Anders Berg (FMV) och Rickard O. Lindström (FMV). Tack vare det samarbete Sven Berge haft med General Tal sedan 1960-talet, gavs vi en unik inblick i hur den senaste Mk III-varianten av den mytomspunna israeliska stridsvagnen Merkava var uppbyggd. Av största intresse var att se det ballistiska skyddets modulära konstruktion och det sätt som skyddsmodulerna skruvas fast och hängs upp på grundstrukturen. Mycket intressant var också att få se hur den ammunition som förvarades inne i besättningsutrymmet övertändningsskyddades mot krutbrand (något vi i Sverige även borde ha haft i de Leopard 2 stridsvagnar som anskaffades ett år senare).

Vid detta tillfälle fick vi även en grundlig genomgång på ytterligare två av Israels kända stridsfordon - Magach 7c baserad på chassit till stridsvagn M60 samt en APC benämnd Nagmachon baserad på chassi till stridsvagn Centurion.

Åter till sidan om Israeli Armored Corps Memorial Site i Latrun (Yad La-Shiryon).

Åter till sidan om Israeli Armored Corps Memorial Site i Latrun (Yad La-Shiryon).

Åter till sidan om Pansar? Klicka här!

Åter till första sidan? Klicka här!