Svartmes

Denna sida uppdaterades senast 2011-02-13. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Fotografiet Svartmesar är inte ovanliga men heller inte överdrivet förekommande vid våra olika matningar runt om i Sverige. Den här svartmesen fotograferade jag uppe på berget inne i skogen vid vår "hemliga" matning nära Gullsjön i Täby. Fotografiet taget den 6 februari 2011.

 
Svartmes  (Periparus ater eller Parus ater) är en liten mesfågel.

Den är cirka 11 centimeter lång och väger 8-10 gram. Den har svart huvud med en tydlig vit fläck i nacken, beigevit undersida och kort stjärt. Näbben är svart. Ryggen är blåaktigt svart och vingen har två vita band. Könen är lika. Locklätet är ett tuii eller sii. Sången liknar talgoxens men är snabbare.

Svartmesen finns i stora delar av Europa och Asien. Den är vanligen stannfågel.

Den förekommer i hela Sverige förutom längst i norr Den är särskilt vanlig på Gotland.

Den föredrar barrskog.

Svartmesen blir könsmogen efter ett år. Honan bygger ett bo av mossa som fodras med ull och hår och placeras i håligheter i marken, i berg och i trädstammar. Honan lägger sju till elva ägg som är vita med rödaktiga prickar. Äggen ruvas av honan i 14-16 dagar. Ungarna matas sedan av båda föräldrarna i 16-19 dagar. I den norra delen av utbredningsområdet brukar en häckning om året ske, medan två häckningar är vanligt längre söderut.

Svartmesen befinner sig ofta högt uppe i träd, där den äter frön, insekter och spindlar.

Källa  http://sv.wikipedia.org

ÅTER TILL FÅGELSIDAN

ÅTER TILL OINTRES.SE