Större strandpipare

 

Denna sida uppdaterades senast 2010-04-04. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Fotografiet Min svåger Peter & jag var ute med båten för att vittja näten en längre bit ut i Gryts skärgård. Då vi passerade en mindre kobbe såg jag hur det rörde sig ovanpå klippan. Det visade sig vara en Större strandpipare som spankulerade omkring i jakt på föda. Fin liten fågel. Fotot taget den 26 juli 2008.

 

Större strandpipare  (Charadrius hiaticula) är en fågel som tillhör släktet strandpipare i familjen pipare och vipor.

Större strandpipare lever huvudsakligen på karga, vegetationslösa havskuster i norra Eurasien och nordöstra Kanada. I fjälltrakter häckar de även i inlandet men annars är den en sällsynt gäst vid vattensamlingar i inlandet.

Större strandpipare brukar delas in i två till tre underarter:

Vissa anser att taxonet psammodroma som häckar på Island, Grönland och i nordöstra Kanada ska behandlas som en egen underart. Underarterna häckar med varandra i gränsområdena.

I Sverige häckar båda underarterna: C. h. tundrae i fjällen och Norrlands inland och C. h. hiaticula längs kusterna.

Den större strandpiparen är mycket lik sin släkting mindre strandpipare, men är förstås större. En adult större strandpipare är 17-19,5 centimeter lång, har ett vingspann på 35-41 centimeter och väger 40-80 gram. Den Större strandpiparen kan bli upp till 11-12 år gammal.

Ryggen är gråbrun och undersidan vit. Den korta näbben är mörk framtill och gul baktill. Benen är gulaktigt färgade och ögonen svarta. Den främre delen av huvudet är svart-vitt tecknad. Den har också ett bred svart halsring. Till skillnad från mindre strandpiparen har större strandpiparen vitt vingband, som man tydligt kan se i flykten. Hanar och honor har samma färgning.

Nominatformen C. h. hiaticula är större och blekare än C. h. tundrae . Psammodroma är färg- och storleksmässigt en mellanform.

Lock- och varningslätet är ett tvåstavigt "tu-ipp".

Större strandpiparen blir könsmogen efter ett år och häckar från maj till augusti. Boet är en grop på marken med små stenar runt. Honan lägger fyra sandfärgade, mörkfläckiga ägg som ruvas av båda föräldrarna i 23 till 25 dagar tills de kläcks. Efter tre till fyra veckor är ungfåglarna flygfärdiga. Om en inkräktare hotar att angripa boet lockar föräldrarna den i en annan riktning för att skydda ungarna. Den livnär sig av maskar, snäckor, kräftdjur, spindlar, insekter och deras larver.

Större strandpipare kallades förr i Skåne för sandrulling eller gryll. Andra föråldrade namn är tilla eller tillika. På samiska heter den bovedak.

Källa: http://sv.wikipedia.org

ÅTER TILL FÅGELSIDAN

ÅTER TILL OINTRES.SE