Snatterand

Denna sida uppdaterades senast 2011-04-15. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Fotografiet På vägen in till jobbet passerar jag varje dag Bergianska trädgården (mitt emot Naturhistoriska museet). Det har jag nu gjort i 18 år (dvs sedan 1993 då vi flyttade till Täby). Men jag har aldrig varit där. Tills nu. Fick klart för mig att det anlagt en våtmark där som drar till sig vackra fåglar. Så nu brukar jag stanna till där efter att ha passerat vägtullen utan avgift innan 06:30. I soluppgången den 15 april 2011 kom jag till min glädje ganska nära ett par snatteränder...

 
Snatterand (Anas strepera) är en andfågel i underfamiljen änder.

Fågeln har en vingspegel som på ovansidan är vit och på undersidan svartgrå. Större delen av bålen hos hannen är spräcklig i mörkgrått och vitt. Honan liknar gräsandens, men skiljs på vingspegeln och en orangefärgad remsa vid näbbens sida. Fågelns längd ligger mellan 50 och 54 centimeter och vikten mellan 500 och 1 300 gram.

Snatteranden lever i Europa, norra Asien och Nordamerika. Den föredrar grunda sjöar med en stor yta av växter. Europeiska och asiatiska änder övervintrar vid Medelhavet. Deras föda består av olika växtdelar. Mer sällan tar de insekter, maskar, blötdjur och små fiskar.

Snatteränder häckar mellan maj och juli och bygger boet väl gömt vid ett vattendrag. 8 till 12 gula ägg läggs och ungarna kläcks efter cirka 25 dagar. Efter ett år är de könsmogna.

Källa  http://sv.wikipedia.org

ÅTER TILL FÅGELSIDAN

ÅTER TILL OINTRES.SE