Ringand

Denna sida uppdaterades senast 2013-03-25. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

En flygande Ringand omringad av ett par viggar. Och på fotot nedan syns tydligt skillnaden på huvudform och näbb i jämförelse med vigg.

Fotografiet Ringand är en ovanlig gäst i Sverige. Den senaste ringanden dök upp i Sura viken vid Femöreshuvud i Oxelösund den 17 mars 2013. Efter att ha varit osynlig en vecka gav den sig ånyo till känna, denna gång i Femöre fiskehamn. Dessa foton tagna måndagen den 25 mars 2013.

 
Ringand  (Aythya collaris) är en mindre nordamerikansk dykand.

Den vuxna hanen har en grå näbb med ett vitt band, blankt lila huvud, vitt bröst, gula ögon och en mörkgrå rygg. Honan har mattbrunt huvud och kropp med mörkbrun rygg och mörk näbb med mer utstuderade ljusa band än hanen. Honan har även bruna ögon. Dess kanelfärgade nackring är oftast svår att observera.

Ringanden är relativt liten med kort kropp och rätt stort huvud med karakteristisk form: mycket hög och brant panna, hjässkrön långt bak samt ansats till rundad tofs på bakhjässan, vilket skapar liten avsats mellan nacke och hjässa. Näbb hos adult trefärgad, skiffergrå med bred svart spets och vitt subterminalband. Hanen i praktdräkt har dessutom smal vit bård längs basen och vitt runt näsborrarna. Stjärt något längre än hos vigg, håss ofta högt. Lägg hos flygande märke till grått vingband, inte vitt.

Ringanden är en flyttfågel som häckar i sjöar och dammar i skogiga område i norra USA och Kanada. Den övervintrar i södra Nordamerika i sjöar, dammar, floder eller vikar.

Ibland genuin irrgäst i Sverige, men många fynd gäller nog förrymda europeiska parkrymlingar. Vissa fåglar dyker upp år efter år på samma lokal. De senaste obeservationerna i Sverige var 2010 i Göteborg (Säveåns mynning) och Falkenberg, samt 2009 i Angarnsjöängen.

Källa: Fågelguiden samt  http://sv.wikipedia.org

ÅTER TILL FÅGELSIDAN

ÅTER TILL OINTRES.SE