Mindre strandpipare

Denna sida uppdaterades senast 2011-04-27. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Fotografiet Hann passera vägtullen innan halv sju och tidpunkten för när det börjar kosta pengar. Stannade till vid Bergianska trädgården och smög mig på en Mindre strandpipare som gick och födosökte i strandkanten av den nyanlagda våtmarken. Detta fotografi taget den 27 april 2011...

 
Mindre strandpipare (Charadrius dubius) är en fågel som tillhör familjen pipare och vipor (Charadriidae).

Mindre strandpipare har ett stort utbredningsområde och häckar i nordvästra Afrika, i stora delar av Europa (dock inte på Irland och Island) och Asien sydost till Filippinerna och Nya Guinea, och på några enstaka öar i Stilla havet.

I Sverige häckar den mest i de södra och mellersta delarna av landet.

En adult mindre strandpipare blir 15,5-18 centimeter lång, har ett vingspann på 32-35 centimeter och väger 25-55 gram. Den har brun rygg och vit undersida, kort mörk näbb och brungula ben. Ögonen är svarta med en tydlig gul orbitalring. Främre delen av huvudet har svartvit teckning. Den har ett svart halsband. Båda könen har samma färgning.

Dess vanligaste läte är ett nedåtkrökt "piu" och den varnar med ett liknande men rivigare "prii". Sången framförs i sångflykt med långsamma vingslag både på dagen och natten och består av rytmiska "pri-pri-pri" och raspigare "krri-a, krri-a, krri-a".

Den häckar på slam-, sand- och grusytor och vid muddervatten. Eftersom det numera inte finns många sand- och grusstränder, fågelns tidigare livsmiljö, finner man den ofta i ruderat eller andra biotoper som skapats av människan genom exempelvis grävning och schaktning. Den finns i större delen av Europa utom.

Häckningstiden varar från april till juli. Boet är en urholkning i marken som inreds med växtdelar och annat. Honan lägger fyra ägg som genom sitt färgmönster är väl dolda. Båda föräldrar ruvar äggen i fyra veckor tills de kläcks.
Om en fara närmar sig lockar föräldrarna inkräktaren i en annan riktning med avledningsbeteenden för att skydda ungarna.

Mindre strandpiparen livnär sig av maskar, spindlar, insekter, larver och andra ryggradslösa djur.

Mindre strandpipare ska förr ha kallats nordanvärstyta i Södermanland. Nordanvärstyta skulle kunna översättas med "liten fågel i samband med nordanvind eller nordanväder d.v.s. kyla". I Danmark heter den lille præstekrave vilket betyder "lilla prästkragen".

Källa  http://sv.wikipedia.org

ÅTER TILL FÅGELSIDAN

ÅTER TILL OINTRES.SE