Mandarinand

Denna sida uppdaterades senast 2012-02-22. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Fotografiet Via Svalan fick jag klart för mig att en Mandarinand uppehöll sig i Slottsparken i centrala Malmö. Det tog en stund, men till slut hittade jag på denna granna fågel. Tyvärr störde jag den i dennes ansträngningar att charma en gräsandshona, men jag hann få en del fotografier. Och fågeln är heller inte godkänd att kvalificera som ett nytt "kryss"... Detta fotografi taget den 15 februari 2012...

Mandarinand (Aix galericulata) är en asiatisk fågelart inom underfamiljen änder. Den är nära besläktad med den nordamerikanska brudanden (Aix sponsa). Huruvida släktet Aix tillhör underfamiljen Anatinae eller möjligen Tadorninae är under diskussion.

Ursprungligen härstammar Mandarinanden från Östasien. Redan på 1740 talet inskaffades mandarinänder till parker i England. Senare har även flera parker i Sverige skaffat dessa färgstarka änder. Under 1900-talet har förrymda fåglar förvildats, och de häckar numera regelbundet på flera platser i Europa. Eftersom klimatet i Sverige tycks passa dem så förekommer även sporadiska häckningar här. Bland annat har mandarinänder haft lyckade häckningar i Jämtland. Mandarinanden blir 41–49 centimeter lång.

Källa  http://sv.wikipedia.org

ÅTER TILL FÅGELSIDAN

ÅTER TILL OINTRES.SE