Kungstigern i La Gleize

Denna sida uppdaterades senast 2016-10-30. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Up Tiger II - Kungstigern Kungstigern i Sverige Kungstigern i La Gleize

Om ni någon gång är på Formel 1 för att se Belgiens Grand Prix på den bana som utgör favorit bland många av förarna - Spa-Francorchamps - så får ni inte missa att åka till byn La Gleize för att se en kvarlämnad Tiger II (Königstiger) ståendes mitt i byn.

Byn La Gleize, tilllika scenen för Kampfgruppe Peipers sista strid, ligger på sluttningarna av Ambleve Valley, ett av de områden i Ardennerna som mest lever upp till beskrivningen som "bergiga". La Gleize ligger i hjärtat av den norra delen av de belgiska Ardennerna och där ligger ”December 44 Museum” som är inrymt i en historisk byggnad i centrum av byn. Det är helt tillägnat Ardenneroffensiven, även känd som ”Battle of Bulge”.

När man tänker på Ardenneroffensiven, så är det är oundvikligt att inte tänka på det hjältemod som de amerikanska trupperna visade  när de hade omringats i Bastogne. Men ur en tysk synvinkel så hade den stora satsningen och de största insatserna koncentrerats till de norra skogarna i Ardennerna. Bastogne var bara en bisak som skulle passeras utan dröjsmål, liksom andra motståndsnästen. Denna tyska spjutspetsoffensiv vilade på 1.SS Panzer-Division ”Leibstandarte Adolf Hitler” där den legendariske befälhavaren, Obersturmbannführer Jochen Peiper, hade kommandot över ett regemente. Detta förband var bokstavligen "livvaktsdivision” åt Adolf Hitler, förkortat LSSAH eller LAH, och det utgjorde således ett av Waffen-SS elitförband. Förbandet hade dubbla roller - dels som en skyddsenhet för Führern, dels som en stridsenhet. Medlemmar av LSSAH är ökända för att ha deltagit i många grymheter och krigsförbrytelser. I synnerhet är dess namn associerat med Baugnez-Malmedymassakern.
Obersturmbannführer Jochen Peiper http://www.december44.com/files/images/oberstumrfuhrer-wilhelm-dollinger.jpg SS-Obersturmführer Helmut Dollinger

För att kunna möta Peipers spjutspetsförband så sände de allierade ett flertal av sina elitdivisioner – först stridsvagnarna i den 3:e pansardivisionen för att understödja infanteriet i den 30:e divisionen och senare fallskärmsjägarna i den kända 82:a Airborne Division.

Omringade av amerikanska styrkor vid La Gleize, så flydde 800 överlevande från den 1:a Panzer SS divisionen under ledning av Peiper på julafton 1944. De efterlämnande emellertid 135 pansrade fordon, inklusive en 69 ton tung Tiger II stridsvagn (Kungstigern) som fortfarande står framför det museum som inrättats - "December 44 Museum". Denna Kungstiger #213 tillhörde SS-Obersturmführer Dollinger. Det är detta misslyckande som idag anses vara den främsta orsaken till Tysklands nederlag i slaget vid Ardennerna och det sägs ofta att om amerikanerna vann Ardenneroffensiven i Bastogne, så förlorade tyskarna den vid La Gleize.

December 44 Museum har en imponerande samling av fordon, utrustning och uniformer. Det mest ovanliga utställningsföremålet i denna samling är helt naturligtTiger II stridsvagnen – eller Königstigern som den också brukar kallas. Tiger II med nummer 213 slogs ut då den försvarade Werimont Farm. Efter att kriget var slut så bytte den den lokala gästgiverskan, Madame Jenny Geenen, till sig stridsvagnen (i juli 1945) mot en flaska konjak från amerikanska soldater som hade i uppgift att rensa upp i byn och bärga övergivna tyska stridsvagnar – och därmed sparades den för eftervärlden.

Tiger II #213 användes som en plutonledningsstridsvagn av SS-Obersturmführer Helmut Dollinger under de sista striderna kring La Gleize i Ardennerna. Det är inte känt om Dollinger inledde attacken den 16 december 1944 i #213 eller om han hade flyttat över till den stridsvagnen efter att hans ursprungliga stridsvagn hade slagits ut. Från början användes nämligen #213 av gruppledaren SS-Unterscharführer Franz Faustmann, men Dollinger använde den senare i La Gleize.

Peiper lämnade kvar 135 pansrade fordon  i La Gleize inklusive SS-Oberstumrführer Dollingers Kungstiger #213

#213 och en annan Tiger II (#221) samt en PzKw IV, försvarade den högt belägna Werimont Farm i utkanten av La Gleize. Den 21 december 1944 anföll amerikanska stridsvagnar i Task Force McGeorge och Task Force Lovelady tillhörande den 3:e Armored Division La Gleize.

Runt middagstid, öppnade Dollinger i #213 och SS-Untersturm-Führer Georg Hantusch i #221 eld mot 15 amerikanska stridsvagnar som kom från Roanne, men de lyckades inte få in någon träff. De amerikanska stridsvagnar sköt tillbaka och sköt bort den främre tredjedelen av eldröret på Dollingers stridsvagnskanon. Hantusch Kungstiger drabbades också hårt och båda stridsvagnsbesättningarna tvingades fly och överge sina vagnar.

Dollinger, som hade skadat sig i huvudet, tog skydd i källaren på Werimont Farm. #213 lämandes kvar vid Werimont Farm när Kampfgruppe Peiper drog sig tillbaka från La Gleize till fots.

Den imponerande Tiger II stridsvagnen flyttades sedermera in till det stora torget i La Gleize där den senare återställdes genom att en del från eldröret på en original Panther stridsvagn svetsades dit. ”Renoveringen” slutfördes med att en mynningsbroms från en av Skorzenys stridsvagnar som lämnats kvar nära Malmedy, sventsades fast på den återstående delen av Tigerns pipa.

Museet benämnt ”December 1944 Museum” är inhyst i en romansk kyrkobyggnad från 1100-talet byggd i sten från trakten lokalt. Denna kyrka återuppbyggdes i princip helt efter de våldsamma striderna i La Gleize.

År 1944 utgjorde kyrkans krypta skydd för civilbefolkningen, och källare runtom i hela byn skyddade såväl familjerna, som ockuperande SS-trupper och amerikanska fångar, under det amerikanska bombardemanget. Peiper avrättade enligt uppgift en av sina grenadjärer för desertering mot en av väggarna i kyrkan.

Kyrkan led stora skador under slaget och förlorade sitt torn. Det återuppbyggdes 1951. Mittemot kyrkan, på andra sidan av torget i byn, ligger ”December 1944 Museum”.

Historien spökar här byn: Kyrkobyggnaden där museet idag är inrymt, tjänade som en hjälpstation för de tyska pansartrupperna under Peipers ledning, och de var väl nergrävda för försvar runt den.

Museet återberättar exakt dessa tragiska händelser och erbjuder besökarna en chans att se en av de viktigaste samlingarna i Europa. Den imponerande mängd material återfanns till största delen i närheten av La Gleize.

Kyrkan i La Gleize kyrkan är belägen på sin egen muromgärdade ö mitt emot rådhuset.  

#213 hade chassinummer 280273, vilket indikerar att den blev slutproducerad i oktober 1944. Kungstiger #213 står bredvid det f d kyrkorum som nu huserar December 44 Museum.

Up Tiger II - Kungstigern Kungstigern i Sverige Kungstigern i La Gleize

Åter till sidan om Pansar? Klicka här!

Åter till första sidan? Klicka här!