Klassframträdande

Denna sida uppdaterades 2014-07-12 och Du är besökare .

Inför reunion 2006 hade vi laddat med en tävling mellan klasserna där de skulle ha fått uppgiften att göra ett framträdande under kvällen. Här nedan de förslag på sketcher med utgångspunkt i åren 1973-74 som togs fram. Allt som behövde göras var att identifiera personer för de olika rollerna (en eller flera huvudpersoner, en reporter och ett antal biroller), kanske någon form av rekvisita - sen skulle det bara vara att köra på (eventuellt med en förövning i bagaget)... Tyvärr hann vi inte med detta - nästa gång kanske?

  1. Norrmalmstorgsdramat
  2. Gustav VI Adolf dör
  3. Frösöflickorna med Gunilla Sehlin ger ut sin första LP-skiva
  4. ABBA vinner Eurovisionsschalgerfestivalen i Brighton med låten Waterloo
  5. Björn Borg tar hem sin första Grand Slam titel (Öppna Franska)
  6. Ingemar Stenmark vinner sin första världcupseger (i Madonna di Campilio)

 

1.    NORRMALMSTORGSDRAMAT

 

Rånet började när en fånge, Jan Erik "Janne" Olsson, på permission gick in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm, den 23 augusti 1973. Polis tillkallades och gick in i banken. Vid skottlossning sårades en av de två poliserna och gisslan togs. Olsson tog 4 personer som gisslan och krävde att Clark Olofsson skulle föras till honom, vilket också skedde. Hans kravlista innehöll vidare: 3 miljoner kronor, skottsäkra västar, hjälmar, 2 vapen och en snabb flyktbil (en Ford Mustang blir polisens val) . De fyra gisslantagna personerna var Birgitta Lundblad, Elisabeth Oldgren, Kristin Enmark och Sven Säfström. Rånarna och gisslan barrikaderade sig sedan i bankens valv. Den 26 augusti borrade polisen ett hål i taket som först användes för att föra in en kamera

Det är nu den 28 augusti. Polisen har beslutat sig för att föra in gas i valvet. Detta sker samtidigt som statsminister Olof Palme är i telefonkontakt med en av kvinnorna i gisslan. Uppenbarligen har dramat fått statsministern ur balans. I samtalet med Palme säger hon att hon "likaväl kan dö inne i valvet som i en buske". Palme svarar då: "Är det inte bättre att du får dö på din post?". Dramat är på väg mot sin upplösning i och med att polisen sätter in gas. Inga av rånarna eller medlemmarna av gisslan skadades. Reportern Bosse Holmström är på plats och ger de svenska TV-tittarna en direktrapport när rånarna och gisslan hostande tar sig ur valvet för att omedelbart omhändertas av polisen. Det som är mycket oväntat är att offren försvarar kidnapparna (något som senare kommit att kallas Stockholmssyndromet).

Plötsligt avbryts intervjun då riksdagsledamoten för det liberala Folkpartiet, Birgit Friggebo, tränger sig fram och föreslår att samtliga gemensamt skall sjunga ”We Shall Overcome” för att få ner stämningen…

We Shall Overcome

One, two, three, four…

Hey we shall overcome, we shall overcome
We shall overcome someday
Darlin' here in my heart, yeah I do believe
We shall overcome someday

Well we'll walk hand in hand, we'll walk hand in hand
We'll walk hand in hand someday
Darlin' here in my heart, yeah I do believe
We'll walk hand in hand someday

Well we shall live in peace, we shall live in peace
We shall live in peace someday
Darlin' here in my heart, yeah I do believe
We shall live in peace someday

Well we are not afraid, we are not afraid
We shall overcome someday
Yeah here in my heart, I do believe
We shall overcome someday

Hey we shall overcome, we shall overcome
We shall overcome someday
Darlin' here in my heart, I do believe
We shall overcome someday
We shall
overcome someday

 

2.    GUSTAF VI ADOLF AVLIDER - KARL XVI GUSTAF BLIR NY KUNG

  

  • Den 18 augusti drabbades kung Gustaf VI Adolf av akuta magbesvär och förs med ambulans till Helsingborgs lasarett, där läget först ansess optimistiskt. Diagnosen var bara en mindre magblödning. Två dagar senare tillkom komplikationer och en operation ansågs nödvändig. Efter operationen drabbades kungen av lunginflammation och hjärtflimmer. Kungen verkade återhämta sig, men läget förvärrades plötsligt och den 26 augusti ansågs läget som "mycket allvarligt". En femte kris kom natten till den 13 september, lungförändringarna hade ökat, syresättningen försvårades och njurarna upphörde att fungera. Kung Gustaf VI Adolf föll i djup sömn och avled på kvällen 20.35 lördagen den 15 september 1973. Den direkta dödsorsaken var lunginflammation. Han blir nästan 91 år gammal (föddes 11 november 1882).
  • Gustaf VI Adolf låg för döden vid en skickelsediger tidpunkt. Samtidigt pågick Norrmalmstorgsdramat och den svenska valkampanj som avslutades med riksdagsval dagen efter konungens bortgång (det blev helt jämt med 175 mandat till resp block).
  • När Gustaf VI Adolf gick bort den 15 september 1973 blev Carl XVI Gustaf Sveriges konung, den 74:e i ordningen. Hertigen av Jämtland Carl Gustaf föddes den 30 april 1946 Haga slott, som ende son till prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla.
  • När kungen avlider så är det förste livmedicus professor Gunnar Biörck som läser upp den sista kommunikén om kungen. Riksmarskalk Stig H:son Ericson tillkännager kung Gustaf VI Adolfs död på trappan till lasarettet. Högvakten vid Slottet får meddelande att kungen avlidit och sänker fanan till en sista hälsning. En danstillställning ställs in till följd av kungens död. Sorgens kanoner dundrar.
  • Den nye kungen Carl XVI Gustaf kommer ut, följd av drottning Ingrid och prinsessan Christina, greveparen Sigvard och Marianne Bernadotte, Carl-Johan och Kerstin Bernadotte, prins Bertil och Lilian Craig, Astrid Rudebeck och riksmarskalken. I bakgrunden skymtar flickvännen Silvia Sommerlath .
  • TV är på plats och sänder direkt. Reporter är Arne Thorén. Han försöker få intervjuer med samtliga inblandade (utom Gustaf VI Adolf).
  • Intervjun avbryts plötsligt då ”Du gamla, Du fria” börjar spelas och alla börjar sjunga.

 

Du gamla, du fria

Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord,

du tysta, du glädjerika sköna!

Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord,

din sol, din himmel, dina ängder gröna,

din sol, din himmel, dina ängder gröna!

 

Du tronar på minnen från fornstora dar,

då ärat ditt namn flög över jorden.

Jag vet att du är och du blir vad du var.

Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden!

Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden!

 

3.    FRÖSÖFLICKORNA MED GUNILLA SEHLIN

  • Året är 1973 och Frösöflickorna under ledning av Sven Källstrand har precis kommit ut med sin första LP-skiva – ”Visa och Folkton”
  • Sven leder även ”Tisdagskören” – där de som inte riktigt platsar får chansen att öva sina stämband (de har under våren gjort en turné till Danmark)
  • Den stora stjärnan i Frösöflickorna är Gunilla Selin, men som stark utmanare till denna titel finns i bakgrunden även Madeleine Kristoffersson
  • Frösöflickorna är precis på väg att ge sig ut på en bussturné till Finland – det är lördagen den 27 oktober och flickorna har samlats på Östbergsskolan för avfärd
  • Det är också dagen efter en mycket våt skoldans på Östbergsskolan – flera ur Frösöflickorna har varit på denna tillställning
  • Inte minst Gunilla Sehlin själv (som inte har så många minnen från kvällen efter att ha ”tankat duktigt” med Pearl Rose uppe i slalombacken), men hon får sig berättat av fnissande vänner i kören att hon bytt pojkvänner ett antal gånger under kvällen
  • Detta får den utsände reportern från Jämtlands Radio, en ung man vid namn Evert Ljusberg, klart för sig då han står och intervjuar Sven och Gunilla
  • Sven låter berätta att han planerar utgivning av ytterligare en LP-skiva med Frösöflickorna inom det närmaste året och han låter meddela att han redan nu har bilden klar som skall pryda konvolutet

  • Reportern ställer alltmer intrikata frågor till Gunilla om den våta tillställningen kvällen innan och Sven är inte glad…
  • För att råda bota på den pinsamma situationen föreslår plötsligt föreslår Gunilla med kraxig röst att samtliga tillsammans ska sjunga ”Jämtlandssången”…

JÄMTLANDSSÅNGEN

 

Så tåga vi tillsammans bort

mellan Jämtlands gröna ängar bort

mellan nyland som prunka fulla

av bröllopsblomsters prakt.

Så skåda vi med gamman hän

emot berg i blåa fjärran hän

emot sjöar, strömmar och skogar

jämt kring bygder på vakt.

 

Fagert är landet som blev vår lott och arvedel.

Så firom dess fägring nu med sång och stråkars spel.

Så tändom ånyo det hopp som våra fäder närt.

För slit och mödor av fröjd och sol ett mått oss beskärt.

 

4.    ABBA VINNER EUROVISIONSSCHLAGERFESTIVALEN

 

  • Eurovisionsschlagerfestivalen 1974 sändes den 6 april 1974 från BBC The Dome i Brighton, Storbritannien, genom det att Storbritannien hade kommit trea året innan. Varken Luxemburg eller Spanien som hade kommit etta och tvåa hade möjlighet att arrangera festivalen.
  • Sverige representeras av gruppen ABBA o låten Waterloo (som överlägset vunnit den svenska Melodifestivalen före bl a Lasse Berghagen med ”Min kärlekssång till Dig”)
  • Låten är skriven av ”Stickan Andersson” (som också finns på plats i Brighton) tillsammans med Sven-Olof Walldoff, utklädd till Napoleon, som dirigent.
  • ABBA består av Annifrid Lyngstad, Benny Andersson, Björn Ulveus och Agneta Fältskog
  • Programledare, för fjärde gången, var Katie Boyle som denna gång fick en svår uppgift som värdinna. Det hade visat sig som så att hennes klänning var alldeles för trång, och att denna fick sys om under natten före själva festivalen. Detta var dessvärre inte tillräckligt. Hennes underkläder blev synliga för kamerorna genom strålkastarljuset, och fick därmed avlägsnas. Därför fick Katie skyla sig med sina replikkort så mycket som möjligt under festivalen.
  • Omröstningen bjöd på viss spänning. Sverige tog ledningen direkt efter första röstningsomgången. Sedan började Italien och Belgien ett tag komma ikapp, med Sverige drog iväg på nytt och behöll ledningen från första röstningsomgången fram till tävlingens slut. De vinner med 24 poäng före Italien 18p (Gigliola Cinquetti med låten ”Si”) och Nederländerna 15p (Mouth & McNeal med låten ”I See a Star”)
  • Själva omröstningen förflöt utan större problem. När Spanien gav Irland två röster, registrerades av misstag tolv, vilket dock korrigerades snabbt.
  • Evenemanget sänds direkt i svensk TV och kommenteras direkt på plats av Magnus Härenstam och ”Brasse” Brännström (som året innan slagit igenom i TV med barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”)
  • Intervjun med ABBA, ”Stickan” och Sven-Olof Walldoff måste avbrytas då gruppen skall upp på scen för att framföra det vinnande bidraget

 

Waterloo

Jo, jo – i Waterloo Napoleon fick ge sig.

Men, men – sitt öde kan man möta på så många skilda sätt.

Själv känner jag, sen jag mött dej,

historien upprepar sej:

 

Waterloo.

Jag är besegrad, nu ger jag mej.

Waterloo.

Lovar med nöje att älska dej.

Waterloo.

Allting känns rätt och de e min tro.

Waterloo.

Du är mitt öde, mitt Waterloo.

Wa,Wa, Wa, Wa, Waterloo.

Du är mitt öde, mitt Waterloo.

 

Jo, jo man värjer sej och fäktas i det längsta.

Men, men, mot känslor kämpar gudarna förgäves har man sagt.

Det är som jag hörde en sång, jag tror det är kärlek på gång.

 

Waterloo.

Så har man funnit sin överman.

Waterloo.

Mäktig och väldig och stark är han.

Waterloo.

Allting känns rätt och de e min tro.

Waterloo.

Du är mitt öde, mitt Waterloo.

 

Det är som man hörde en sång.

Jag tror det är kärlek på gång.

Waterloo.

Wa,Wa, Wa, Wa, Waterloo.

Du är mitt öde, mitt Waterloo.

Wa,Wa, Wa, Wa, Waterloo.

Du är mitt öde, mitt Waterloo.

 

 5.    BJÖRN BORG TAR HEM SIN FÖRSTA GRAND SLAM TITEL I ”ÖPPNA FRANSKA”

 

J.F. Caujolle

4-6

6-0

6-4

 

 

Thomas Ovici

6-1

6-1

 

 

 

L.L. Rouyer

6-4

6-2

6-0

 

 

Erik van Dillen

0-6

6-3

6-3

5-7

6-3

Raul Ramirez

6-2

5-7

4-6

6-2

6-3

Harold Solomon

6-2

2-6

6-2

6-1

 

Manuel Orantes

2-6

6-7

6-0

6-1

6-1

 

  • Final i öppna franska mästerskapen i Paris - det är den 9 juni 1974
  • Björn Borg har nyss fyllt 18 år
  • Finalmatchen kommenteras av Bengt ”mörkvitt” Grive
  • Björn spelar med Donnay träracket
  • Orantes ledde med 6-2 och 4-1 innan Björn Borg vaknade, vänder matchen och vinner
  • Efter segern intervjuas Björn ”Burken” Borg av Grive och han får då klart för sig att Björn är på gång att flytta till Monaco
  • På plats i Paris är även mamma Margareta och pappa Rune, samt tränaren är Lennart ”Labbe” Bergelin – alla kommer fram och gratulerar
  • I slutet av intervjun kommer plötsligt Björns f d flickvän Helena Anliot in och börja sjunga ”Sånt är livet” och till allas förvåning stämmer Björn in i skönsången tillsammans med alla de övriga (han har nämligen i smyg börjat träffa en rumänska)

Sånt är livet

Så´nt är livet!

Så´nt är livet!

Så mycket falskhet bor det här.

Den man förlorar vinner en annan,

så håll i vännen som du har kär!

 

Han kom om våren

Som en vårvind.

Min kärlek fick han

och allt han tog.

Men så kom hösten

och den kärlek

han svor var evig

bara dog!

 

Ja, så´nt är livet!

Så´nt är livet!

Så mycken falskhet bor det här.

Den man förlorar vinner en annan,

så håll i vännen som du har kär!

 

Han fick en annan.

Jag har sett dem.

Han verkar lycklig och hon är ung.

Det jag har lärt mej

är just detta:

När hjärtat svider

sjung, blott sjung!

 

För så´nt är livet…

 

Vårt liv är fattigt

utan kärlek.

Jag fick en annan

som har mig kär.

Hans gamla kärlek

har fått korgen.

Hon undrar säkert

vem jag är!

 

Men så´nt är livet…

 

6.    INGEMAR STENMARK TAR SIN FÖRSTA VÄRLDSCUPSEGER

 

  • Det är den 17 december 1974 och platsen är Madonna di Campiglio i Italien
  • Ingemar Stenmark tar sin första världscupseger – 18 år gammal.
  • Detta efter att ha legat 22:a efter första åket - och efter att i det andra ha satt höger skida på vänster fot och tvärtom.
  • Det är specialslalom och Ingemar kör som vanligt på sina Elan-skidor.
  • I första åket har han startnummer 12, och redan efter tio sekunder gör Ingemar sin stora miss. Inte så att han kör omkull, men han är nere i snön med handen, och han ligger nästan på rygg.
  • Mellantiderna visar, att Ingemar missat mellan två och tre sekunder på malören. Själv minns han inte mycket av vad som hände
  • Tävlingen kommenteras av Sven ”Plex” Pettersson och Ingemar intervjuas efter loppet
  • ”Jag körde i en port, men om jag någonsin var omkull... - nej, det minns jag inte”
  • Till andra åket gör Ingemar ett radikalt byte för att få bättre grepp på den isiga banan: han sätter höger skida på vänster fot och tvärtom.
  • ”Innerkanterna var för dåliga, men ytterkanterna var vassa”, förklarar han efteråt.
  • En fullträff blir det. Han startar som tredje man, åker på 56,12 och vet att han åkt bra:
  • ”Men inte trodde jag just då, att jag skulle vinna. Det fanns så många kvar som borde kunna slå mej”
  • ”Han kan nog bli femma”, tippar tränarna Olle Rolén och Herman Nogler.
  • En efter en kommer världsstjärnorna ned utan att lyckas straffa Ingemars tid. Liechtensteinaren Willy Frommelt och västtysken Christian Neureuther är för sena. Italienarna Piero Gros och Gustav Thöni kör bort sig.
  • ”Men nu vinner amerikanen Bruce, han som leder. Eller också Paolo di Chiesa, han är ruskigt bra”, säger Ingemar, när bara ett par åkare återstår.
  • Bruce gör så gott han kan, men försprånget på nära två sekunder äts upp. Han blir till slut slagen med åtta tiondelar.Så kommer di Chiesa, jämnårig med Ingemar och Italiens nye favorit. Halvvägs har di Chiesa fortfarande halva försprånget kvar, men så missar han lite.I mål skiljer 0,19 sekunder till Ingemars fördel. Trea blir en annan italienare som heter Fausto Radici.
  • På plats är även Ingemars kollegor i det svenska skidlandslaget; Stig Strand från Tärnaby och Torsten Jacobsson från Frösön – de är båda imponerade av Ingemar
  • I den stora glädjen över den första svenska alpina världscupsegern någonsin stämmer plötsligt den svenska landslagstruppen upp i en medryckande låt som är helt ny för det svenska folket: ”De e bar å åk”

 

De e bar å åk

De e bar å åk med is i magen
och med tungan rätt i mun.
Varje decimeter
är en hundradels sekund.

De e bar å åk å inget annat
ingen mening med å prat.
Ingemar är tyst och skön
och det ger resultat.

Men Gross, Gustavo Thöni,
Kaiser Franz och Hinterseer.
De tror jag ber en bön ibland
när ingen annan ser.
Att måtte inte Stenmark ta sig ner.

Lalalalalalalalala
lalalalalalala.
Lalalalalalala
lalalalalala.

Lalalalalalalalala
lalalalalalala.
Lalalalalalala
lalalalalala.


De e bar å åk i alla branter
för vad är en lodrät pist
mot alla gratulanter och varenda journalist.

På Sveriges alla spisar
bränner middagsmaten vid
När TV-sporten visar någon
utförsåkningsstrid
För viktigast av allt är Ingemars tid.

Lalalalalalalalala
lalalalalalala.
Lalalalalalala
lalalalalala.

Lalalalalalalalala
lalalalalalala.
Lalalalalalala
lalalalalala.....

 

Tillbaka?

Klass 9A Klass 9B Klass 9C Klass 9D Klass 9E Klass 9F Reunion 1989 Reunion 2006 Diverse Frösön Forum