Citronärla

Denna sida uppdaterades senast 2014-05-06. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Fotografiet Att få se en Citronärla i Uppland hör inte till vanligheterna. Desto roligare att ett par letat sig upp till "hemmaplan" vid sjön Fysingen strax söder om Arlanda. Inte för att jag fick bevittna händelsen, men tydligen parade sig fåglarna under en kortare akt som närmast beskrevs som våldtäkt. Tyvärr var det svårt att komma dessa citronärlor tillräckligt nära för riktigt bra bilder (alldeles för många skådare närvarande), men ändå bättre än ingenting tycker jag. Vi får se om jag hinner ta bättre fotografier innan de försvinner. Detta foto taget den 4 maj 2014.

 
Citronärla (Motacilla citreola) är en fågel som tillhör familjen ärlor och piplärkor.
Citronärlan häckar i östra Europa och i Asien. Den är en flyttfågel som övervintrar i södra Asien, ofta i höglandsområden, och så långt söderut som Bangladesh, Burma, Thailand och Laos. Dess utbredningsområde håller på att utvidgas västerut, och den är en sällsynt, men allt vanligare gäst, i Europa. Exempelvis häckar nominatformen i Finland och Polen sedan 1994. Den har påträffats över stora delar av världen, exempelvis på Island, i Australien, Sydafrika, USA och Seychellerna och den observeras sällsynt i Sverige.

Den delas oftast upp i tre underarter:

Citronärlan är slank och har ärlesläktets karakteristiska långa, vippande stjärt. Den adulta hanen i häckningsdräkt är grå på ovansidan och lysande gul undertill och har gult huvud. I annan dräkt är det gula på undersidan vitare och huvudet brunare. De tre underarterna skiljer sig något åt i fjäderdräkt men det är främst hanen calcarata som är distinkt.Den häckar på fuktiga ängar och tundra och bygger sitt skålformiga bo på marken. Den lägger 4-6 fläckiga ägg som båda föräldrar ruvar i 14-15 dygn. Föräldrarna tar sedan hand om ungarna tills de är flygga efter 13-15 dygn.

Citronärlan äter insekter och lever i öppna landskap nära vatten.

Källahttp://sv.wikipedia.org

ÅTER TILL FÅGELSIDAN

ÅTER TILL OINTRES.SE