Brudand

Denna sida uppdaterades senast 2010-12-28. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Fotografiet Den utmärkta upplysningssidan Svalan på Artportalen annonserade plötsligt om att en omärkt Brudand huserade i en vak vid Luxparkens marina på Lilla Essingen. Jag for naturligtvis dit direkt, fick låna ett busskort av en snäll kollega och blev introducerad i denna variant av kommunalt åkande i Stockholm. Spännande - med 1:an från Gärdet tog det 32 min genom en snö- och bilbelamrad huvudstad. Och väl framme blev jag inte besviken. Där låg hon och guppade - den fina brudanden. Fotografiet taget den 21 december 2010.

 
Brudand  (Aix sponsa) är en amerikansk fågelart inom underfamiljen änder (hör till gruppen trädänder). Denna amerikanska art föds upp i inhägnad i Europa, men förrymda fåglar påträffalite var stans. Det är en flyttfågel i det ursprungliga utbredningsområdets norra delar. Söderut stannfågel. Den tillhör, tillsammans med mandarinand de lilla släktet Aix vars båda arter är små färggranna simänder. Arten brukar, trots sin stora utbredning, inte delas upp i några underarter. Den häckar i sötvatten i inlandet från Kanada till norra Mexiko, Kuba och Bahamas.
 
Det är inte en stor fågel, den blir mellan 47 och 54 cm lång. Vingbredd 70-73 cm och vikt 480-880 g. Brudanden är nog en av de vackraste änderna. Som hos de flesta andra fågelarter så är det hanen som är den färggranna och i ögon fallande medan honan är brunspräcklig. Honans anspråkslösare framtoning gör att det är lätt att förväxla den med mandarinandshonan och ungfågel, men de har mera vitt runt ögat, huvudet är mörkare, näbbrotens vita fläck har annan form och sidornas prickar är svagare. Honans öga är mörkbrunt, näbben gulaktigt grön och nageln är mörk (hos mandarinandshonan ljus nagel). Den adulta hanen är lätt att känna igen. Hjässan och och ryggen är metallglänsande blågröna, strupen och bröstsidorna mörkbruna och prickiga, sidorna gulbruna och gumpen mörkbrun. Huvudets sidor och halsen svartvitbrokiga. Iris och näbb röda och näbbens nagel svart. Brudanden liknar således mandarinanden men enklast skiljer man dem åt genom att brudanden har en mörk näbbnagel och på sidorna smala streck.

När brudänderna häckar så gör den det i ihåliga träd eller i holkar med dun som bädd. Hanen stannar hos honan under hela häckningen men till nästa säsong så kan han byta hona om han vill. Honan lägger mellan 6-15 ägg och dem ruvar hon i 30 dagar. Ungarna är flygfärdiga efter två månader. När ungarna är 1 dygn så lämnar de holken. Födan består av olika vattenväxter och -delar från vattenytan eller genom halvdykning samt nötter och frön på land.

Brudanden är en skicklig flygare så vill man vara helt säker på att de stannar kvar i ett hägn så bör man sätta upp ett tak.

Källor http://www.stjarnas.com/Brudand.asp och http://sv.wikipedia.org

ÅTER TILL FÅGELSIDAN

ÅTER TILL OINTRES.SE