Den rödstrupiga piplärkan mäter cirka 15 cm lång och är ganska slank. Den adulta fågeln är distinkt under häckningssäsongen genom sitt tegelröda ansikte och strupe. I andra dräkter är den mer oansenlig och svår att skilja från många andra jämnstora piplärkor, exempelvis ängspiplärka. Den har då kraftigt brunstreckad ovansida, vitaktiga mantelstreck, vitaktig undersida med kraftfullt svartfläckat bröst och kroppssida. Den har gul näbbas som ängspiplärkan. I alla dräkter har den streckad bakrygg och övergump vilket skiljer den från exempelvis ängspiplärka. Den flyger kraftfullt och direkt, och har ett karakteristiskt lockläte "psii".
Arten häckar i nordligaste Europa och Asien och förekommer i norra Alaska. Den är en långtflyttare som övervintrar i Afrika, södra och sydöstra Asien och utmed USA:s västkust.
I Sverige förekommer den som häckfågel i den allra nordligaste delen av landet, där den häckar sparsamt. Det svenska beståndet har minskat mellan åren 2000 och 2009 med cirka 45 procent. I Sverige är den upptagen på rödlistan som sårbar (VU).
Den rödstrupiga piplärkan häckar i öppet landskap som berg, våtmarker och tundra, i fjällandskap med fuktiga inslag. Boet läggs på marken vid en tuva eller buske. Honan lägger 4-6 ägg, som ruvas i 11-14 dygn. 11-15 dygn efter kläckningen blir ungarna flygfärdiga. Den äter liksom övriga piplärkor insekter, men också frön.