Kurganets-25

Denna sida uppdaterades senast 2016-06-18. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Armata T-14 Armata MBT T-15 Armata IFV Kurganets-25 Bumerang 8x8 T-80U BMP-3 T-72 T-90

Bakgrund

År 2011 publicerade det ryska försvarsdepartementet en kravspecifikation för en ersättare till det åldrande banddrivna pansarskyttefordonet BMP-3. Den nya IFV:n, benämnd Kurganets-25, utvecklades parallellt med den hjuldrivna APC:n Bumerang 8x8. Inledningsvis hölls projektet under starkt sekretess.

Kurganets-25 stridsfordonsfamilj har designats, utvecklats och kommer att serietillverkas vid den ryska försvarsindustrin Kurgan Machine-Building. Fram till och med 2015 har endast en handfull förseriefordon blivit byggda, men en fullskaleproduktion förväntas inledas 2016.

Kurganets-25 (ryska: Курганец-25) är en bandgående 25 ton modulär plattform som kommer att utvecklas i olika modeller som gradvis kommer att ersätta BMP och BMD och MT-LB och andra typer av ryska bandgående bepansrade plattformar. Kurganets-25 kommer att ha ett modulärt skydd som kan uppgraderas för specifika hot. Kurganets-25 utvecklades från ”scratch”. Vissa av de nackdelar som BMP-3 led av, såsom det minimala besättningsutrymmet och den trånga passagen för på- och avstigning, fixades till. Det har även rapporterats att ett flertal av komponenterna och subsystemen i Kurganets-25 är utbytbara med de i Bumerang 8x8 APC.

Denna nya generation IFV (Objekt 695) har lite gemensamt med BMP-3. Även APC-varianten - (Objekt 693) - är baserad på Kurganetsplattformen.

En variant  inom stridsfordonsfamiljen Kurganets avtäcktes för första gången under en sluten visning för den ryska ledningen på försvarsutställningen Russian Arms Expo i Nizhny Tagil 2013. Kurganets-25 varianterna IFV och APC blev offentliga (inledningsvis med tornet och huvudbeväpning dolda under presenning) under repetitionerna för inför 2015 års Segerparad.

De två varianterna IFV och APC inom Kurganets-25 stridsfordonsfamilj visades därefter upp för första gången för allmänheten vid Segerdagen i Moskva den 9 maj 2015.

Om de fortsatta testerna går bra, kan serietillverkning påbörjas 2017 eller 2018. Men dessa planer har kommit att ifrågasättas på grund av finansiella budgetproblem.

Design

Det pansrade stridsfordonet Kurganets-25 har en besättning på tre – förare, vagnchef och skytt. Föraren är placerad till vänster frontalt i chassit och med motorrummet till höger om denne. Instigningsluckan för föraren är placerad centralt i fronten av chassit och med vagnchefen till höger. Kurganets-25 är bredare än tidigare generationer av ryska APC:er och IFV:er.

Kurganets-25 kan lasta totalt åtta skyttesoldater i ett utrymme baktill. Bakplanet på chassit är försedd med en stor hydrauliskt manövrerad ramp, som har en extra dörr i mitten av rampen innefattande en skjutlucka. Kurganets-25 är försett med takluckor som gör det möjligt att strida från vagnen. Fornet har även en nödutrymningsväg.

Kurganets-25 är utrustad med ett flertal kameror för att ge en fullständig 360º runtomsikt till alla medlemmar i besättningen inuti vagnen.

En söklykta med vitt LED-ljus vit är monterad på den övre högra sidan av tornet.

Beväpning

IFV-varianten (BMP)

Kurganets-25 IFV är försett med det fjärrstyrda tornet Bumerang-BM beväpnat med en 30 mm automatkanon (2A42) och en parallellmonterad (koaxial) 7,62 mm kulspruta (PKT). Huvudvapnet är effektivt upp till 4 km skjutavstånd. Totalt medförs 500 skott till automatkanonen, inkluderande 160 AP (pansarbrytande) och 340 HE (förfragmenterade).

Därutöver finns 4 stycken Kornet-M pansarvärnsrobotar placerade två och två på var sida om tornet. Dessa missiler har ett maximalt skjutavstånd på 8-10 km och kan också användas för bekämpning av helikoptrar.

Kurganets-25 IFV har även ett nyutvecklat eldledningssystem. Detta system söker automatiskt efter mål i såväl passiv som aktiv mod. Därtill ett termiskt sikte. Enligt förste vice vd och delägare i koncernen Tractor Plants, Albert Bakov, så använder sig den nya Kurganets-25 IFV en konsol som liknar en Sony PlayStation gamepad.

I jämförelse med BMP-3 har Kurganets-25 IFV sämre vapenverkan. BMP-3 100 mm kanon har avlägsnats för att spara in vikt och volym.

Bumerang-tornet används även på Armata T-15 (den tunga IFV:n) och på det hjulgående pansarskyttefordonet Bumerang 8x8.

APC-varianten (BTR)

APC-varianten av Kurganets-25 har en 12.7 mm MG fjärrstyrd ovanpålagrad vapenstation i stället för Bumerang-BM tornet.

Totalt medtages 2000 skott till 7.62 mm ksp-beväpning.

Övriga varianter

I Kurganets-25 familjen planeras även varianten SPAAG med en 57 mm automatkanon samt varianten SPG med en 120 mm granatkastare.

Rörlighet

Vikten på Kurganets-25 är 25 ton. Både IFV- och APC-varianten av Kurganets-25 har en frontmonterad motor - en dieselmotor på upp till 800 hk placerad frontalt. Enligt uppgift kan fordonet förses antingen med motorn från Armata-familjen eller med motorn från Bumerang 8x8. Motorn är kopplad till en 6-växlad automatlåda.

Kurganets-25 har ett hydropneumatiskt fjädringssystem som kan variera markfrigången. Maxhastigheten för Kurganets-25 är 80 km/h på landsväg. 

Torsionsfjädringen på varje sida av fordonet har sju 7 gummiförsedda bärhjul.

Kurganets-25 är med sina 25 ton tillräckligt lätt för att vara rörlig även på vattnet. Vagnen är således amfibisk och har simförmåga. Framdrivning i vattnet sker med hjälp av två vattenjetmotorer monterade på båda sidor långt ner baktill på chassiskrovet. Innan fordonet körs ner i vattnet slås länspumparna till och en trimplåt reses på framsidan av fordonet. Fordonet använder en ny teknik för att kunna utföra en amfibisk operation – något som ökar hastigheten i vatten med upp till 10 km/h.

Det är värt att notera att tilläggsskyddet i sig bidrar till flytförmågan och stabiliteten i vatten.

Skydd och överlevnadsförmåga

Kurganets-25 har ett svetsat torn och chassiskrov som är tillverkat i lätt pansarstål.  Fordonet är försett med ett tilläggsskydd och detta pansar sägs vara gjord i en speciell aluminiumlegering. Var sida av fordonet sägs ha ett passivt skydd för att öka skyddet mot RPG:er och pansarvärnsrobotar, men volymen på det modulära tilläggsskyddet antyder att det handlar om en reaktiv lösning. Denna teori styrks av att det har rapporterats att det ballistiska skyddet på Kurganets-25 är överlägset det som sitter på BMP-3, men är sämre än skyddet på M2A3 Bradley.

De viktigaste skillnaderna mellan varianterna Kurganets-25 BMP och Kurganets-25 BTR är de olika tornlösningarna och de aktiva skyddssystemen. Ett tvådelat projektildetekteringssystem är placerad på olika ställen på chassi och torn. Kurganets-25 BTR är inte utrustat med det aktiva skyddssystemet "Afghanit".

Kurganets-25 IFV har däremot hen 360º yttäckning med det aktiva skyddssystemet. Det APS som är integrerat på Kurganets-25 är mindre än det som finns på T-14 och T-15, men precis som på T-15 så är det aktiva skyddssystemets utskjutningsrör placerade på ovansidan av chassiskrovet. Systemet är utformat för att öka skyddet mot pansarvärnsrobotar och RPG:er.  

Kurganets-25 APC-variant (med 12,7 mm beväpning) hade, då fordonet visades under Segerparaden i Moskva, ett förminskat APS-system som endast var integrerat på tornet. Dvs inga utskjutningsrör för APS-systemet på chassit, endast utrustat med sensorer till ett aktivt skyddssystem, monterade vid den nedre delen av tornet.

Varianter

Utöver IFV och APC ryktas det att familjen Kurganets-25 skall kompletteras med följande varianter:

  •  Ledningsfordon

  •  Ambulans

  •  Bärgare

  •  Lätt stridsvagn

  •  Luftvärn

  •  Ingenjörfordon

Data Kurganets-25

 

Designer

Kurgan Machine-Building

Tillverkare

Kurganmashzavod

I operativ tjänst

2016 (bedömning)

Vikt

25 ton

Besättning

3 (vagnchef, förare, skytt) + 7-8 (skyttegrupp)

Beväpning

Kurganets-25 IFV: Bumerang-BM

Kurganets-25 APC: 12.7 mm Kord machine gun

Kurganets-25 SPAAG: 57 mm cannon

Kurganets-25 SPG: 120 mm gun

Motor

800 hk

Specifik effekt

32 hk/ton

Fjädringssystem

Torsionsfjädring

Hastighet

80 km/h på landsväg (max)

10 km/h i vatten

Aktionsradie

500 km

Skydd

Grundpansar som skydd mot finkalibrig eld och splitter från artilleri

Passivt tilläggsskydd

Aktivt skyddssystem

Skydd mot CBRN

Övrigt

Mörkerkapacitet

Datoriserat eldledningssystem

Dimensioner

Längd: ~7,2 m

Bredd: ~4,0 m

Höjd: ~3,2 m

Ammunitionslagring

500 skott till 30 mm akan

4 Kornet-M pansarvärnsrobotar

2000 till 7,62 mm ksp

Framkomlighet

Backtagningsförmåga: 60%

Max sidolutning: 40%

Hindertagningsförmåga: ~0,7 m

Gravtagningsförmåga: ~1,8 m

Simförmåga

Källor

1.      "Курганец-25 "Объект 695" Боевая машина пехоты". Военный информатор. 

2.      "Kurganets-25 BMP Kurganets AIFV armoured infantry fighting vehicle technical data sheet pictures video - Russia Russian army light armoured vehicle UK - Russia Russian army military equipment vehicles UK". 

3.      "Russia Plans to Field the T-99, a Radically New Main Battle Tank by 2015".  

4.      Serial production of Russian new Kurganets-25 BMP combat vehicles may start in 2017 - Armyrecognition.com, 18 May 2015

5.      http://www.janes.com/article/51469/russia-s-armour-revolution

6.      http://tass.ru/armiya-i-opk/2026563

7.      http://sputniknews.com/science/20150508/1021883796.html

8.      "Kurganets-25 – a new family of medium troop carriers from Russia". Defense-Update.

Fotografierna på denna sida är kommer från Wikipedia (företrädesvis tagna av Vitaly V. Kuzmin).

Åter till sidan om Pansar? Klicka här!

Åter till första sidan? Klicka här!