Den delas oftast upp i tre underarter:
- M. c. citreola, inkl. quassatrix (Portenko, 1960) - häckar från nordöstra europeiska Ryssland, från Kaninhalvön och österut till floden Khatangas delta, och söderut till ungefär 58°N. Den häckar även i Amurland, nordvästra Manchuriet, Kina och Mongoliet. Övervintrar främst i Indien.
- M. c. werae (Buturlin, 1907) - häckar på stäppen i Ryssland och södra Sibirien, till östra Iran, Afghanistan och norra Indien
- M. c. calcarata (Hodgson, 1836) - häckar från östra Iran genom norra Afghanistan, Indien, Tibet, södra Kina och Myanmar.
Citronärlan är slank och har ärlesläktets karakteristiska långa, vippande stjärt. Den adulta hanen i häckningsdräkt är grå på ovansidan och lysande gul undertill och har gult huvud. I annan dräkt är det gula på undersidan vitare och huvudet brunare. De tre underarterna skiljer sig något åt i fjäderdräkt men det är främst hanen calcarata som är distinkt.Den häckar på fuktiga ängar och tundra och bygger sitt skålformiga bo på marken. Den lägger 4-6 fläckiga ägg som båda föräldrar ruvar i 14-15 dygn. Föräldrarna tar sedan hand om ungarna tills de är flygga efter 13-15 dygn.
Citronärlan äter insekter och lever i öppna landskap nära vatten.