Armata

Denna sida uppdaterades senast 2016-01-31. Ansvarig för sidan är Rickard O. Lindström.

Inledning

Den universella stridsplattformen "Armata" (ryska: Армата) är nästa generations tunga militära bandgående stridsfordon i Ryssland. Armataplattformen utgör grund för ett flertal olika pansrade strids- och understödsfordon; stridsvagnen T-14 (MBT), det tunga infanteristridsfordonet T-15 (IFV), ingenjörfordonet (AEV), bärgningsfordonet T-16 (ARV), ett tungt personaltransportfordon (APC), ett understödsfordon för stridsvagnar, samt artillerifordonet 2S35 Koalitsiya-SV som under samma beteckning kommer att baseras på samma chassi. Det är också tänkt att Armataplattformen ska utgöra grund även för andra typer av artillerifordon, för luftvärn och för försvar mot nukleära-/biologiska-/kemiska stridsmedel (CBRN). Den nya "Armata" stridsplattformen är tänkt att ersätta de äldre ryska stridsvagnarna och de pansrade trupptransportfordonen som för närvarande används av den ryska militären.

Läs mer om två av fordonen i Armatafamiljen:

Armata T-14 Armata MBT T-15 Armata IFV Kurganets-25 Bumerang 8x8 T-80U BMP-3 T-72 T-90

Ryssland informerar om Armata på NATO-möte

Vid det 100:e mötet inom NATO Army Armaments Group (NAAG) som genomfördes i Berlin den 11-13 september 2012, gav representanter för Ryssland - som vid den tidpunkten fortfarande var en PfP-nation (Partnership for Peace) - en mycket intressant presentation om den reformering som pågår av den ryska arméstrukturen. På en fråga från auditoriet blev svaret att "...även om budgeten sätter begränsningar så är den "bra"

Presentationen gav vid handen att Ryssland i stort fokuserar på samma typ av områden som väst riktar sitt intresse mot, dvs nätverk, ledningssystem, moderna vapen- och fordonssystem, soldatsystem samt obemannade system. Även ledorden kändes bekanta – modularitet och multifunktionalitet. De såg framför sig utvecklingen av en basplattform gemensam för förverkligande av många olika typer av fordon. Undrar hur mycket de lyssnat på föredrag om SEP?

Den pågående moderniseringen av armén i Ryssland fokuserar på följande områden:

 • Reformera arméstrukturen med hänsynstagande till budgetbegränsningar

 • Utrusta arméförband med avancerad digital ”C4ISR” utrustning för integration i ett nätverksbaserat försvar

 • Omfattande aktiviteter för att återutrusta förband på taktisk nivå med moderna vapen och strids- och specialfordon

 • Förbättring av soldatens livsuppehållande system i strid samt soldaternas personliga utrustning

 • Utvärdering och ytterligare driftsättning av nya fjärrstyrda vapen och system, samt vapen baserade på nya fysikaliska principer (laser, ultra- och hypersoniska system, aerostater, UAS, etc)

Huvudsakliga tillvägagångssätt för arméledningen i Ryska federationen vid moderniseringen av  olika försvarsmaterielsystem:

 1. Användning av gemensamma enhetsplattformar för primära typer av vapen, strids- och specialfordon

 2. Utrusta arméförband med nya vapensystem i kompletta uppsättningar

 3. Upprättande av inom armén integrarade och automatiserade C4I system för alla lednings- och kontrollnivåer

 4. Multifunktionalitet och designmodularitet hos produkterna

 5. Introduktion och omfattande användning av obemannade vapen och system, inklusive obemannade lufuburna system

 6. Utveckling av soldaternas personlig utrustning, inkluderande element för underrättelsesystem som gör det möjligt för soldater med varierande grad av stridsrelaterad färdighet att maximera deras stridseffektivite

Allmänna utvecklingen av vapensystemen inom den Ryska federationens armé:

Viktigaste designkraven för utvecklingen av gemensamma basplattformar:

 • Pansar för att öka skyddet utan att öka vikten, samt punkteringssäkra däck

 • Obemannade stridsmoduler

 • Kraftenheter som uppfyller moderna krav

 • Förbättrad pansarbrytande- och förbättrad styrd ammunition

Huvudinriktningar vid utveckling av basplattform:

Ursprunget till beteckningen

Stridsplattformen betecknas formellt som en "blivande familj av tunga enhetliga plattformar för slagfältet". Namnet "Armata" härstammar från pluralformen av det latinska ordet arma som hänvisar till vapen och som var ett gammalt ryskt ord under 14: e århundradet för vapen. Det är också pluralformen av det gamla grekiska ordet "Arma", som betyder "chariot" (motsvarande stridsvagn). Detta har felaktigt transkriberats som "Armada" av journalister vid flera tillfällen.

Utveckling

Stridsplattformen Armata har varit under konstruktion och utveckling sedan 2009 vid UVZ (UralVagonZavod) huvudkontor i Nizhny Tagil. Prototyper av tunga pansarfordon baserade på Armata stridsplattform presenterades vid försvarsutställningen Russian Arms Expo i Nizhny Tagil i september 2013. I november 2014 inleddes fältmässiga tester av 2S35 Koalitsiya-SV bandgående artilleripjäs.

De första fordonen i Armatafamiljen visades för allmänheten i maj 2015 i Moskva under Segerparaden – totalt deltog 32 fordon, fordon som senare under året skall levereras till de ryska markförbanden. Ryska medier har tidigare sagt att mass leverans kommer att påbörjas 2015 eller 2016.

Totalt 2300 stridsvagnar är planerade att tillföras den ryska armén senast 2020, vilket innebär att 70 procent av den ryska stridsvagnsflottan kommer att moderniseras. Stridsvagnsfabriken UralVagonZavod förväntas rulla ut cirka 500 T-14 Armatastridsvagnar per år. Under en förövning på Alabino övningsfält inför 2015 års Segerparad i Moskva, sågs flera typer av bepansrade fordon (med tornen dolda under presenning) som beskrevs som olika modeller inom Armatafamiljen.

Serieproduktion av Armata plattformens kerambaserade pansarskydd började i mitten av 2015.

Design

Den ryska generallöjtnanten Yuri Kovalenko har klargjort att stridsplattformen "Armata" kommer att använda många de funktioner som testades i den tidigare tilltänkta stridsvagen T-95, varav endast ett fåtal prototyper har byggts. I Armatavarianten ”stridsvagn” är ammunitionsutrymmet skild från besättningen, driftsäkerheten kommer att förbättras, motorn kommer att bli mer kraftfull och pansarskydd, kanon och automatladdning kommer att vidareutvecklas.

Den nya stridsvagnen med beteckningen T-14 kommer att vara mindre radikal och mindre ambitiös än det avbrutna projektet "Object 195" eller T-95. T-14 kommer att väga mindre och därmed bli mer rörlig och mer prisvärd jämfört med den mer ambitiösa föregångaren. Dessutom kan Armatafamiljens T-15 IFV, Kurganets-25 IFV och Bumerang 8x8 IFV, komma att utrustas med samma typ av fjärrstyrda obemannade torn – Epoch med 30 mm automatkanon.

Även stridsvagnen kommer att ha ett obemannat, fjärrstyrt torn. Det kommer att digitalt kunna manövreras av en besättningsmedlem som är belägen i ett separerat utrymme. Man tror att detta så småningom kan leda till utvecklingen av en helt robotiserad (obemannad) sridsvagn.

Fordon som baseras på Armataplattformen kommer att utrustas med samma typ av radar och andra tekniker som återfinns på den femte generationens stridsflygplan Sukhoi T-50. Detta inkluderar Ka band radar (26,5-40 GHz) som bygger på AESA radar. Enheterna ska vara klara senast 2015.

Armata stridsplattform kommer att använda en ny typ av ballistiskt skydd – ett lättare pansar som betecknas 44S-SV-SH, utvecklat av Steel Scientific Research Institute. Detta pansarskydd förlorar inte sina egenskaper när det används i extremt låga temperaturer, vilket kan tyda på ett intresse av att använda stridsvagen i arktisk miljö.

Följande  sammanställning från Defence Update visar på samhörigheten mellan två av stridsfordonen i Armatafamiljen - T-14 MBT och T-15 IFV - och på många av de nya tekniska lösningar som integrerats:

1. Aktivt skyddssystem (Afghanit) 8. Vinklat tilläggsskydd över avgasutsläppet
2. Vagnchefens panoramiska sikte integrerat med ovanpålagrad fjärrstyd vapenstation 9. ERA tilläggsskydd (explosivt reaktivt pansar)
3. Aktiva skyddssystem (2x fast integrerat riktat uppåt + 2x riktad horisontellt, rörligt) 10. Meterologisk mast + Aktivt skyddssystem (fast integrerat - riktat uppåt)
4. Skyttens sikte 11. "Bar-Armour"
5. APS sensor 12. Externa bränsletankar (fast integrerade)
6. Kornet-EM ATGM 13. Mynningsreferenssystem
7. Aktivt skyddssystem (Afghanit) 14. Smygteknikanpassade automatladdning

Varianter

 • T-14 Armata MBT (stridsvagn med den industriella beteckningen "Objekt 148")

 • T-15 Armata IFV (tung IFV med den industriella beteckningen "Objekt 149")

 • T-16 BREM-T: Bärgningsfordon

 • 2S35 Koalitsiya-SV: Bandgående artilleripjäs (den 2S35 som visades upp på i maj 2015 på Segerparaden i Moskva och under dess repetitioner, var faktiskt inte byggd på Armata plattformen utan snarare på en plattform med sex bärhjul som verkar vara en variant på ett chassi från T-90

 • BM-2 (TOS-2): korträckviddigt raketartilleri, liknande eldkastarsystemet TOS-1 Buratino

 • Ett granatkastarfordon som använder 2S12A Sani eller 2B11 Sani

 

Källor på internet

1.      "1st PHOTO: Russia’s secretive Armata battle tank revealed".

2.      "Russia’s new Armata tank on Army 2015 shopping list".RTTASS. 2015-02-21.

3.      "Russia Created New Steel Armor for Armored Vehicles".Siberian Insider. 3 July 2014.

4.      http://vpk.name/library/f/armata.html

5.      http://topwar.ru/30166-prototipy-tanka-armata.html

6.      http://www.globalsecurity.org/military/world/russia/t-15.htm

7.      "New Russian heavy armour breaks cover"IHS Jane's 360. April 22, 2015.

8.      Foss, Christopher F (17 November 2014). "Russia's new Koalitsiya self-propelled gun being trialled"Jane's Information Group.

9.      "Дизельный двигатель 12Н360"ЧТЗ-УРАЛТРАК (in Russian).

10.   "Russia will develop new artillery and air defense systems based on Armata tank platform"armyrecognition.com. 23 November 2012.

11.   "Russian Armata Tank to Enter Testing in November"RIA Novosti. 7 September 2013.

12.   "Каким может быть новый танк "Армата""Army-news.ru (in Russian). 2011-06-22.

13.   "Наука и техника: Россия примет на вооружение новый танк "Армада""Lenta.ru (in Russian). 28 April 2011.

14.   "Модель танка на платформе "Армата" ?"topwar.ru (in Russian).

15.   "Russia to reveal newest Armata tanks in 2015"Xinhua News Agency. 11 November 2014.

16.   Novichkov, Nikolai (6 October 2014). "Russia's new Armata MBT to make its debut in 2015"Jane's Information Group.

17.   "Russia to Start Producing New Main Battle Tank in 2016". RIA Novosti. 20 November 2013.

18.   Eshel, Tamir (10 August 2012). "Russia Plans to Field the T-99, a Radically New Main Battle Tank by 2015"Defense Update.

19.   "Russia plans to be equipped with new armoured Armata - Kurganets-25 and Boomerang from 2016"armyrecognition.com. 3 January 2014.

20.   Russian Army Expects to Receive 500 T-14 Armata Tank per Year - Armyrecognition.com, 1 April 2015

21.   Парад 9 Мая 2015 (репетиция): Армата , Тайфун-У, Курганец-25, БТР-МД , Коалиция-СВ, Бумеранг. on YouTube

22.   http://tass.ru/armiya-i-opk/2022554

23.   "New Russian Tank to Have Remotely Controlled Gun"Sputnik. 26 March 2012.

24.   "New Armata universal combat vehicle platform equipped with radar as the T-50 fighter aircraft"armyrecognition.com. 26 January 2014.

25.   Kungurov, Denis (14 November 2014). "Secret new Russian tank could be deployed to Arctic zones"Russia Beyond the Headlines.

26.   "Russia's Armata next-generation main battle tank to be equipped with a new missile"armyrecognition.com. 11 December 2014.

27.   "VZ article"vz.ru (in Russian).

28.   "В сети интернет появилось видео тяжелой БМП Т-15 на базе Арматы" (in Russian).

29.   Kuzmin, Vitaly V. (27 April 2015). "Victory Day Parade rehearsal 22.04.2015 in Alabino - Part 2"vitalykuzmin.net.

30.   http://ria.ru/defense_safety/20150715/1129652430.html

Externa länkar

·        "Armata main battle tank technical data sheet and pictures"armyrecognition.com.

·        "Russia´s Armour Revolution"Jane's Information Group.

·        "Updated: Russian Armata unveiled: a new family of armored combat vehicles"Defense-Update.

·        "Updated: T-14 Armata Tank - First Analysis"Defense-Update.

·        "Many photos of the T-14 Armata".

Klicka Dig vidare:

Armata T-14 Armata MBT T-15 Armata IFV Kurganets-25 Bumerang 8x8 T-80U BMP-3 T-72 T-90

 

Fotografierna på denna sida är kommer från Wikipedia ("БМП «Армата» Т-15" av Соколрус och Vitaly V. Kuzmin).

Åter till sidan om Pansar? Klicka här!

Åter till första sidan? Klicka här!